Szinkronhősök

Szinkronhősök

Kedvenc játékaink másképpen

2017. december 14. - Beckham2397

A temérdeknyi film és sorozat megjelenés mellett, keveseknek juthat eszébe, hogy a szinkronizálásra szükség van más területeken is. Ezek közül egy a videó játékok ágazata, ahol az élvezhetőbb, s hatásosabb játékmenet eléréséhez sokszor hasonlóan komoly szinkronszínészi teljesítményre van szükség, mint a filmes produkciók esetében.

Ráadásul, a digitális világ terjeszkedésével, egyre több új; különböző játék jelenik meg, ezáltal nő azon karakterek száma is, melyeket meg kell szólaltatni azok cselekménye során. Persze nem mindegyikhez kell személyre szóló hangokat rendelni, mint ahogyan a filmeknél is, itt is sok eltérő műfajban vannak jelen a játékok, illetve ez esetben tovább színesíti azokat, hogy a különböző platformok szerint ugyancsak más lényegű alkotások jelenhetnek meg.

A számok növekedése ellenére, csak egy kisebb részük az, amely komolyabban igényli a karakterek hangzásvilágát. Ez alatt pedig azokra a játékokra kell gondolni, amiknek végig vitele összefonódik egy adott történet szállal, valamint annak előre haladtával.

Kezdetben, a huszadik század derekán, az első egyszerű videó játékoknál még nem volt szó ilyesmiről. Nem egy évtizednek kellet eltelnie, mire megjelentek olyan alkotások, melyeket egyfajta filmes köntössel ruháztak fel, ezzel növelve népszerűségüket. Nem csoda tehát, hogy a napjainkban legkedveltebb darabok többsége már hordoz bizonyos történetmesélést. Ehhez képest a nyolcvanas években még mondhatni sehol nem volt a taglalt metódus. Nem is volt rá szükség, hiszen azon évtized játékai – gondoljunk például a Pac-Man-re – nem erre voltak kiélezve. Majd azután a kilencvenes években elkezdtek megjelenni olyan játékok, mint a Mortal Kombat, aminek 92-es, első részében talán csak pár szó észlelhető, mégis jól tudjuk, milyen fontos alapot jelentett ez a későbbi franchisera nézve, mivel mai kiadásai egészen komoly sztorit hordoznak, rengeteg karakterrel. A huszonegyedik században pedig már jó pár játék megemlíthető, amelyekben van legalább egy kiemelkedő szinkronteljesítménnyel rendelkező szereplő.

A régebb óta ismert alkotások is ilyenné váltak, így lett jellemző Charles Martinet hangja Mario és Luigi karakterénél a Mario sorozatban. Emellett más szériákban is elengedhetetlen elem a szinkron, akár a Grand Theft Auto-ban, amelynek talán összes darabjára igaz ez, de főleg a legutóbbira. A GTA V három főszereplője igen jól eltalált személyiségekből áll. Nem véletlen az azok megmintázása és a mögöttük álló színészek közötti hasonlóság, mert ezt a szimilaritást kihasználva sokkal jobban összeálltak a karakterisztikák, akár még egy élőszereplős filmet is könnyen el lehet képzelni velük.

gta.jpg

Ha pedig már filmek, a képregényfilmek kapcsán vászonra vitt, egyik legnépszerűbb karakter a Joker, akit nem mellesleg mindig felejthetetlen alakításban láthatunk. Így van ez a videó játékok világában is, a Mark Hamill által megszólaltatott karakter, kiemelkedő teljesítményt nyújtva, fontos láncszeme a Batman: Arkham sorozatnak.

mark-hamill-joker-youtube.jpg

Ezenkívül még számos ilyen példát lehetne említeni: Cortana karaktere Jen Taylor hangjával (Halo 4); Snake, David Hayter hangjával (Metal Gear Solid 4); Cole Phelps, Aaron Stanton hangjával (L.A. Noire); és talán a leghansúlyosabb, Nathan Drake, mint Nolan North karaktere az Uncharted sorozatban. Utóbbi, alakításával teljesen új alapokra helyezte a szinkronizálást a játékok terén.

Persze az összes hang és szereplő kombinációról elmondható, hogy valakinek nagyon tetszhet, valakinek meg kevésbé. A játékok terén mutatott egyéni ízlésünk is befolyásolhatja, ám mindenképp jó hír, hogy a jövőben valószínűleg egyre több remek karakter fog megjelenni, még remekebb hanggal is személyiséggel, akik közül bátran válogathat mindenki.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronhosok.blog.hu/api/trackback/id/tr3213499821

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása