Szinkronhősök

Szinkronhősök

Honnan is ered a szinkron?

2017. december 04. - Beckham2397

A szinkronizálás napjainkra már egybeforrt a film- és sorozatgyártással, hiszen ha azt akarjuk, hogy egy adott alkotás sikeres legyen, akkor igyekeznünk kell azt a lehető legtágabb és legváltozatosabb nézőközönség elé tárni. Ennek egyik, s talán legfontosabb módjaként más nyelvi köntösökbe bújtatni azt, ezzel pedig megértetni a világ különböző pontjain élő emberekkel, de hogy honnan is ered valójában eme filmgyártási tevékenység, azt számos tévhit fedi.

Rengeteg idő eltelt kialakulása óta, ugyanis több mint egy évszázadot kell visszarepülnünk az időben eredetének feltárásához. Sokan úgy tudják, az első szinkronszínész Walt Disney volt, mikor 1928-ban, a Steamboat Willie (Willie gőzhajó) című rajzfilmben adta hangját Mickey egér karakteréhez. Azonban már korábbról is ismert az első narráció. Elsősorban Reginald Fessenden, kanadai születésű feltaláló nevét kell megemlíteni, aki nagy szerepet vállalt a rádió létrehozásában, illetve hozzá köthető az első olyan helyiség létrehozása is, melyet ma hangstúdióként emlegetünk. 1900-ban sikeresen közvetítette híradását az időjárásról egy teszt során, majd hat évvel később ténylegesen ő lett „a rádió első hangja”. Az év karácsonyán, a maga által összetákolt stúdióból intézett műsorszórást, amely beszéde mellett magába foglalt ünnepi üzeneteket és zenét is. Adását nagyobb részt például hajókon fogták, s annak ellenére, hogy történelmet írt ezzel az esettel, munkássága mindig háttérbeszorult. Ennek köszönhető, hogy a már említett Walt Disney lett az első szinkronszínész, akit a valóban megismert a nagy közönség.

reginald-fessenden.jpg

Reginald Fessenden munka közben

http://bit.ly/2jdvbsb

Mickey egér hanggal együttes megjelenése viszont számos más rajzfilm létrejöttét és fejlődését eredményezte, így például a Bolondos dallamokét Tapsi Hapsival; Dodó Kacsával és társaikkal. Ezzel párhuzamban pedig a sokasodó karaktereknek újabb és újabb személyek kezdték kölcsönözni hangjukat. Ám a kitalált szereplők mögött álló színészek legtöbbször egyáltalán nem lesznek ismertek a nézők számára. Csakhogy kivételek mindig vannak, így e téren is. Ilyen kivétel Mel Blanc, aki kétségkívül a múlt egyik, ha nem a legelismertebb szinkronszínésze. Pályája elején a rádióban tevékenykedett, de amint az ágazatot háttérbe szorította a mozgókép, ő is inkább utóbbi fele kezdett sodródni. Komikus létéből adódóan pedig igen jól álltak neki a különböző rajzfilm szerepek. A harmincas évek közepétől volt jelen az animációs világban, és alig lehet megszámolni, hány produkcióban is vett részt a Leon Schlesinger Productions-nél, annál a stúdiónál, ami később a Warner Brothers rajzfilmstúdiója lett. A történelem legikonikusabb animációs figuráit szólaltatta meg, így a már szintén említett Bolondos dallamok számos szereplőjét, de ő hallható a Frédi és Béni-ben; a Jetson család-ban vagy a Speed Buggy sorozatban is. A főbb szerepek mellett rengeteg háttérszereplőért is ő volt felelős, s több mint ezer produkció után nem csoda, hogy sokan csak úgy emlegetik a mai napig: „The Man of a Thousand Voices”.

mel_blanc.jpg

Mel Blanc

http://bit.ly/2zMcfXM

Mellette fontos még megemlíteni Don LaFontaine nevét. A hatvanas évektől a növekvő animációs szerepek okán egyre több hangra is szükség volt. Végül pedig olyannyira elterjedt ez a tevékenység, hogy a mozikban; filmek előzeteseiben és rengeteg reklámban jellemzővé váltak a hangalámondások; narrációk. Itt jön a képbe LaFontaine, aki hangját adta számos előzeteshez, de annál is inkább a reklámfilmekhez, melyekből a egyre több és több jelent meg. 2008-ban hunyt el, de utolsó éveiben is aktív maradt, s az amerikai trailerek kapcsán az egyik dolog, ami biztosan az emberek eszébe jut az az ő hangja.

A szinkron viszont bizonyos szempontból tovább változik az idő múlásával. Erre példa maga az animációs filmek szerepe a jelenkorban. Sorra jelennek meg a mozikban a nagyobbnál nagyobb szabásúbb rajzfilmek, nem beszélve a televíziós sorozatokról is, amelyek népszerűsége is csak növekszik. Így, ugyan az eddigi évtizedekben a mozivásznon látott színészek jól láthatóan elhatárolódtak a szinkrontól, napjainkban már sok animált karaktert mindenki által ismert, hollywoodi nevek szólaltatnak a filmgyártás emeágának hangsúlyossága miatt.

Forrás: voiceovervoiceactor.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronhosok.blog.hu/api/trackback/id/tr8513428771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása