Szinkronhősök

Szinkronhősök

A narrációtól a hangyászsünig

2017. december 11. - Beckham2397

A szinkronizálás szó hallatán az emberek többségének filmek és sorozatok ugorhatnak be. Azonban a filmgyártás ezen szakaszának több formája is létezik, a hagyományos értelemben vett szinkronon kívül. Az egyik ilyen alkalmazási módja, amely szintén népszerű még napjainkban is, az a hangalámondás, vagyis amikor a már adott hanganyagot (általában az eredetit) lehalkítjuk, s új párbeszédeket rögzítenek hozzá. Játékfilmek esetében már nem annyira használatos, Magyarországon főként még a VHS-korszakban volt jellemző ez a metódus. Sokkal inkább természetfilmeknél alkalmazandó, mikor az új dialógusok egy adott személy narrációjának formájában kerül felmondásra. A természetfilmek szerepe pedig nem véletlen, mivel van valami varázsa annak, amikor így mutatják be számunkra a környezetünket, illetve az abban lévő élőlényeket. Ennek a varázsnak a kulcsa (vagy legalábbis az egyik) a jó narrátor, aki történetmesélésével; szónoklatával megragadja a nézőt. Sok ilyen alakot ismerhetünk a mozgókép történelméből, de a jók között is vannak kiemelkedőek.

A természetfilmek területén, ha valakit ki kell emelni, az David Attenborough, akinek neve sokak számára csenghet méltán ismerősen, mert munkássága alatt rengeteg dokumentumfilmhez és ismeretterjesztő televízióműsorhoz adta – szakértelmén kívül – hangját is. A műfaj ezen területének ő a legkimagaslóbb alakja, ennek ellenére kevésbé ismert, hogy mit is tett, s tesz le az asztalra. Fontos a jelenidő, hiszen idős korának dacára még mindig igyekszik a tőle telhető maximális szerepet betölteni Földünk ismertetése kapcsán.

david-attenborough-2.jpg

http://bit.ly/2AvmoMN

Az ismeretterjesztő műsorok úttörője 1926-ban született, s szülőhazájában; Nagy-Britanniában végzett tanulmányait követően a BBC televíziócsatorna kötelékébe szegődött, amely számára már hatvan éve készít természetfilmeket és sorozatokat, amik között sok híres produkció van. A legismertebb viszont a kilenc epizódból álló „Élet-sorozat”, mely ritkán látott, átfogó képet mutat be bolygónk élővilágáról. Bár a hatvanas, valamint a hetvenes években programigazgatóként is tevékenykedett, s példának okán ebben az időszakban kezdte el a csatorna a színes filmek sugárzását, munkájának meghatározó részét a már említett narrációja jelenti. A „Élet a Földön”; „Az élő bolygó”; valamint „Az élet megpróbáltatásai” című produkciókból álló trilógiájával hamar megszeretette magát a magyar közönséggel is, ezt követően további műsorok fokozták mind hazai, mind külföldi sikerét.

Megfelelő magyar hanggal még jobban tudott hatni, állandó nyelvünkön megszólaltatója Végvári Tamás volt. Varázslatos hangpárosuk végül a színész 2010-es elhunytát követően felbomlott, helyét aztán Szersén Gyula vette át, akinek nem levonva érdemeiből, elődjét aligha lehet pótolni.

david-attenborough-3.jpg

http://bit.ly/2yiHaJs

Az élővilág és az emberiség közötti kapocs építésért tett cselekedetei oly szinten fontosak, hogy maga a királynő is elismerte 1985-ös lovaggá ütésével. Emellett számos más díjat és kitüntetést tudhat magáénak, sőt még egy hangyászsün fajt is elneveztek róla. Ám narrációja ugyancsak nagyobb elismerést érdemelne. Kétségkívül a televízió és a szinkronizálás eme terének egyik, ha nem a legnagyobb személye.

A bejegyzés trackback címe:

https://szinkronhosok.blog.hu/api/trackback/id/tr9513474683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása